Wat je moet weten als je na Brexit nog zaken wilt blijven doen met het Verenigd Koninkrijk
19 december 2020 – er heerst al een hele tijd, en nu nog steeds, enorm veel onduidelijkheid over wat de gevolgen van Brexit precies zullen zijn. 77.000 Nederlandse bedrijven krijgen te maken met Brexit. De meeste bedrijven kunnen nog geen actie ondernemen omdat ze gewoonweg niet weten dat er straks geregeld moet worden.
Komt er een deal, of niet? En hoe komt die er dan uit te zien? En wanneer gaat alles in? Kortom, een hoop is nog onzeker. De focus van de gesprekken ligt nu op eerlijke concurrentie voor het bedrijfsleven.
Harde Brexit
Vóór 1 januari 2021 zou er iets geregeld moeten zijn, maar het lijkt niet op te schieten. Aangezien de onderhandelingen nog steeds moeizaam verlopen, wordt de kans op een harde Brexit steeds groter. Dit zou betekenen dan het VK uittreedt zonder handelsakkoorden.
Wat je als ondernemer moet doen in geval van een harde Brexit:
NL – VK dienstverlening B2B
Voor B2B bedrijven die diensten verrichten geldt dan: de dienst is belast in het land van de afnemer, het VK in dit geval. Als Nederlandse ondernemer vermeld je dan geen btw op de factuur maar in plaats daarvan “VAT Out of Scope’. Deze omzet komt dan niet in de btw-aangifte.
VK – NL dienstverlening B2B
Neem je als Nederlandse ondernemer een dienst af van een bedrijf in het VK, dan moet je dit na een harde Brexit opgeven bij vraag 4b en 5b van de btw-aangifte.
NL – VK goederen B2B
Als je goederen levert aan een afnemer in het VK, dan is dit na een harde Brexit export en geldt 0% btw. De omzet geef je aan bij vraag 3a. En er moet aangifte van uitvoer gedaan worden bij de Nederlandse Douane. Bewaar deze douanedocumenten goed als bewijs! En zorg dat je afnemer in het VK ook weet wat hij moet doen, want ook van zijn kant moet er een hoop geregeld worden natuurlijk.
VK – NL goederen B2B
Als je na een harde Brexit goederen wilt afnemen van een leverancier die in het VK gebaseerd is, dan moet je:
– Bij de Nederlandse Douane een aangifte van invoer indienen;
– invoerrechten betalen;
– btw over de invoer betalen bij de Nederlandse Douane.
Die btw kun je dan weer terugvragen op de aangifte bij vraag 5b (tenzij je een artikel 23 vergunning hebt).
NL – VK dienstverlening B2C
Als je als Nederlandse ondernemer een dienst verleent voor een particuliere klant in het Verenigd Koninkrijk, dan is die dienst in Nederland belast. Dus dan moet je 9% of 21% btw in rekening brengen en dat bij je aangifte opgeven bij 1a of 1b.
NL – VK goederen B2C
Wil je als Nederlandse ondernemer goederen verkopen aan particulieren in het VK, dan wordt dat gezien als export en ben je 0% btw verschuldigd. In de aangifte wordt dit verwerkt in rubriek 3a.
Regelen vóór 1 januari 2021
- Als je in 2020 in het VK btw hebt betaald en je hebt recht op teruggave, dan moet je dit vóór 1 januari 2021 terugvragen!
- Om zaken te doen met btw-ondernemers buiten de EU heb je als Nederlandse btw-ondernemer een EORI nummer nodig. Het is handig om hier alvast onderzoek naar te doen, om te kijken of je er al een hebt of nog moet aanvragen.
- Het is handig om alvast te kijken welke documenten, vergunningen en certificaten er straks nodig zijn om handel met het VK te blijven drijven. Met de Brexit Impact Scan kun je voor je bedrijf bekijken en bepalen wat je moet regelen. Deze scan wordt steeds aangepast aan de laatste ontwikkelingen.
Geldt bovenstaande nog na 1 januari 2021?
Dat hangt er echt vanaf wat er de komende tijd gaat gebeuren! De onderhandelingen lopen al een hele tijd stroef en door corona lopen ze ook nog eens vertraging op. Om zeker te zijn van de laatste regelgeving kun je altijd dit hulpmiddel van de Belastingdienst gebruiken. Hier kun je ook uitzonderingen in terugvinden.
Je kunt ook de site Brexitloket van de Rijksoverheid gebruiken.
Alhoewel er van week tot week nog van alles kan veranderen, is het verstandig om alvast op een aantal verschillende scenario’s voorbereid te zijn en te weten wat dat voor invloed heeft op je btw-aangifte.
Hulp nodig met je btw-aangifte? Neem contact met mij op voor een adviesgesprek!